Problem/orsaker
Diskussionen
kring försurning startades efter att man uppmärksammat
fiskdöd i svenska sjöar på 60-talet. Så småningom
kom man på att surt nedfall av luftföroreningar
som transporterats lång väg var orsaken. I Sverige finns
det cirka 7000 sjöar som är så allvarligt skadade
av försurning att en del arter har dött ut. Det är
vanligtvis klara och näringsfattiga vatten i trakter med svårvittrat
berggrund, tunna och svagbuffrande jordarter och ett litet inslag
av jordbruksmark som drabbas.
Sjöar
och vattendrag kan vara olika känsliga för tillskott av
försurade ämnen och det av olika orsaker. För de
allra flesta sjöar är tillrinningsområdenas yta
många gånger större än sjöytan. Därför
har nederbörden som når sjöytan relativt liten betydelse
från försurningssynpunkt jämfört med vattnet
som rinner till i bäckar. En orsak bakom försurningskänsligheten
är att den omgivande markens förmåga att neutralisera
syra är sämre än på andra ställen.
En försurad
sjö är ett helt annat ekosystem än det ursprungliga.
Försurningskänsliga arter minskar eller försvinner
helt, växt- och djurlivet är allmänt artfattigare,
vattnet klarare och vitmossor och växtalger kan växa
långt ned på bottnarna tack vare till den förbättrade
tillgängligheten av ljus. Nedbrytningen av löv och annat
dött organiskt material på botten går långsammare
och materialet samlas på botten.
Det är
viktigt att veta att försurning även kan vara en naturlig
process. Vind, vatten och olika organismer har förändrat
och påverkat jordmånen, vilket har medfört en naturlig
försurningsprocess. Den naturliga försurningen är
framförallt orsakad av rötternas och markorganismernas
andning och av tillskottav förna (löv, barr och jord)
som är rik på organiska syror. Effekten blir att marken
töms på basiska material och berikas med humusämnen.
I urbergsområden har vattnet genom årtusenden långsamt
blivit surare i takt med att kemiska och biologiska processer tömt
markens ytskikt på lättvittrande, basiska material.
Den tredje huvudorsaken
till försurningen kan vara intensiv markanvändning. Skörd
innebär bortförsel av näringsämnen, bl.a. av
baskatjoner från marken vilket innebär att marken på
sikt kan försuras. Att man måste gödsla om man vill
skörda år efter år har varit en självklarhet
i jordbruket för generationer. Det har inte varit lika självklart
i skogsbrukssammanhanget. Men behovet av kompensationsgödsling
ökar dramatisk när man intensifierar skogsproduktionen
genom förbättrad skogsskötsel, gödsling eller
utökat uttag av biomasa som t.ex. vid användning av barr,
grenar och toppar för energiproduktion.
De
viktigaste orsakerna till problemen med försurning är:
- Kväveoxidutsläpp
från trafiken
- Förbränning
av svavelhaltiga bränslen
- Intensiv
markanvändning
|
Åtgärder
mot försurning
En viktig
åtgärd för att minska utsläppen av växthusgasen
koldioxid, i enlighet med det s.k. Kyotoprotokollet, är att
begränsa användningen av fossila bränslen,
vilket även skulle medföra minskade utsläpp av svaveloxid
och kväveoxider. Att allt fler börjar använda miljövänliga
bränslen är en god och effektiv åtgärd.
Det går
att minska utsläppen av luftföroreningar till nivåer
som naturen och människorna tål. Ett sätt är
att identifiera områden med hög känslighet, stora
naturvärden och stor belastning och sedan se över hur
man kan minska försurningen av dessa. Detta kan göras
på många olika sätt, men två huvudstrategier
kan urskiljas; dels tekniska åtgärder, t.ex. rökgasrening
på kolkraftverk och strukturella åtgärder - t.ex.
effektivare energianvändning som gör kolkraftverket överflödigt.
Det är också viktigt att företag och länder
skaffar mer kunskap om hur försurning påverkar hotade/sällsynta
arter.
En vanlig
åtgärd mot försurning i mark och vatten, främst
sjöar är kalkning. Varje år sprids ungefär
200 000 ton kalk i de svenska sjöarna, och det här har
hållit på sen slutet av 70-talet. Sammanlagt har ungefär
7500 sjöar kalkats. Kalkning sker ofta med hjälp av helikopter,
båtar eller andra flytfartyg. Syftet med att kalka är
även att öka motståndskraften i de sjöar som
riskerar att bli försurade. Ofta sprider man kalken till närliggande
våtmarker, för att kalken ska verka längre. Tyvärr
så ger det här skador i naturen, men fördelarna
överväger nackdelarna.
|